Poporodna depresija

Do 85 % mater je po porodu otožnih, doživijo t. i. bejbibluz, zato lahko obravnavamo ta pojav kot nekaj povsem normalnega. Med simptome, ki se začnejo dan ali dva po porodu in trajajo od 10 do 14 dni, spadajo spremembe razpoloženja, razdražljivost, tesnoba, zmedenost, napadi joka in motnje teka. Najverjetneje sta glavna krivca za to nenadna sprememba ravni hormonov v krvi in pomanjkanje spanja, kar je še dodaten razlog, da si po porodu privoščimo veliko počitka ter poiščemo ustrezen način sproščanja.

Poporodna otožnost se pri 10 do 20 % mater razvije v PPD. Več kot polovica primerov se prične v prvih šestih tednih po porodu in doseže vrh pri desetih. Med najpogostejše simptome prištevamo izgubo zanimanja za običajne aktivnosti, težave s koncentracijo in sprejemanjem odločitev, utrujenost, občutek manjvrednosti ali krivde, pogoste misli na smrt, motnje hranjenja in spanja, pretirano zaskrbljenost za zdravje otroka.

Če prepoznate te znake, ne oklevajte s pogovorom pri zdravniku, saj se lahko sicer depresije ponovijo tudi kasneje v življenju, vaše stanje pa lahko pomembno vpliva na razvoj in vedenje otroka. Eden najpomembnejših povzročiteljev PPD je nihanje ravni spolnih hormonov v krvi. Nevarnost za PPD je večja v primeru PPD pri prejšnjem porodu, če je kdo v vaši družini že zbolel za depresijo,  če ste v finančni stiski ali nimate podpore družine. Vse to zaupajte svojemu zdravniku, saj bo le-to pomagalo zgodaj prepoznati simptome, kar olajša in skrajša zdravljenje bolezni.

Od mladih mamic se zmotno pričakuje, da morajo biti srečne. Naj vas nikar ne bo sram, PPD je bolezen in najbolje je, da zanjo poskrbi vaš zdravnik. Na vas je predvsem, da se ne počutite krive ali nesposobne. Jejte zdravo, izogibajte se sladkorju, čokoladi in alkoholu. Vzemite si čas za stvari, ki vas spravijo v smeh. Preizkusite meditacijo in druge tehnike sproščanja, skrbite za svoj videz, pojdite ven na potep z otrokom ali pa sami, v vaši odsotnosti bo zanj z veseljem poskrbel partner. Vpišite se na tečaj poporodne telovadbe, saj lahko tam delite svoje izkušnje z drugimi. Ne izključujte svojega partnerja. Pogovori takoj po porodu bodo za vaju zelo pomembni. Če bo razumel, kako se počutite, vam bo znal stati ob strani, kar pa je neprecenljivo za vajin nadaljnji odnos. 

P.A 

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik