Stres tudi pri otrocih

Spopadanje s stresom oz. reakcija nanj pa je v veliki meri odvisna od osebnostnih lastnosti ter temperamenta osebe. Odpornost na težave oz. neugodne vplive je različna od posameznika do posameznika, saj nanjo vplivajo številni dejavniki.

V večini primerov je ključnega pomena pojmovanje in razumevanje nekega dogodka. Uspešnejšemu premagovanju stresa in strahu, v prvih šolskih letih, pa po najnovejših raziskavah v tujini, botruje tudi dojenje. Tukaj gre za psihološko vez, ki se ustvari med materjo in otrokom skozi dotike, poljube in poglede.


Znake oz. učinke, ki jih pušča stres na otrocih se moramo naučiti prepoznati zelo zgodaj, najbolje ko so še v prvi fazi, saj se le ti lahko stopnjujejo v kronično bolezen, ki se zdravi težje - z medikamenti ter obiskom psihologa. Najlažje jih prepoznamo tako, da otroka spremljamo, bdimo nad njegovim razvojem in smo pozorni na vsako manjšo nepravilnost oz. motnjo v razvoju. Slednje se izražajo na telesu, skozi misli in občutke opazimo pa lahko tudi spremembe v obnašanju.

Tabela: Učinki stresa

(Vzeto iz: http://www.abczdravja.si/pdf/08junij04.pdf )

NA TELO:

NA MISLI IN OBČUTKE:

NA OBNAŠANJE:

Pospešeno potenje

Zaskrbljenost

Prekomerno hranjenje

Glavobol

Nezadovoljstvo pri delu

Neješčnost

Visok krvni tlak

Občutek krivde

Zloraba drog, alkohola

Bolečina v križu

Občutek »izgorelosti«

Prekomerno kajenje

Utrujenost

Slaba koncentracija

Težave v odnosih

Težave s spanjem

Jeza

Nižja učinkovitost

Izguba ali porast teže

Negativno gledanje na svet

Izbruhi jeze

Težave s spolnostjo

Nemir

Socialna izolacija

Driska ali zaprtje

Pozabljivost

Prenos krivde na druge

Občutljivi zobje

Žalost

 

Bolečine v trebuhu

 

 

Pomembno,če ne celo najpomembnejšo, vlogo v osebnostnem razvoju otrok imajo starši. Le ti morajo s svojim življenjskim stilom oz. odnosom do življenja in z stališči, ki jih privzgojijo otroku, storiti vse za njegov optimalen razvoj. Poučiti ga morajo o tem, da so določene količine stresnih situacij zanj lahko pozitivne, saj ga dodatno motivirajo in angažirajo k dosegi nekega cilja. Ne smejo pa biti prekomerne in prepogoste, saj lahko pripeljejo do vedenjskih težav ter celo zloma obrambnega sistema.   

Otroci se pogosto znajdejo v stresnih situacijah, tako v šoli, kot tudi izven nje. V izven šolskih aktivnostih se v druženju z vrstniki čuti velika tekmovalnost in izzivalnost. Nemalokrat se morajo soočiti z selitvijo, takrat ne menjajo le doma, temveč tudi okolico, prijatelje in s tem vse kar so  poznali. Zgodi se, da to odrasli prezremo, ker smo se s takšnimi in podobnimi situacijami že soočili, vendar pa je to, po drugi strani, za naše male korenjake pravi izziv, saj še nimajo izoblikovane predstave o pozitivnih oz. negativnih vplivih stresa in se le s tem v večini primerov ne znajo soočiti. Torej je odvisno od nas, starejših in izkušenih, da jim pokažemo pot in način s katerim bodo na konstruktiven način premagovali ovire v življenju.

T.D.

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik