Curljanje iz nosa

Pri majhnih otrocih ni nič nenavadno, če jim konstantno teče iz noska. Prav nič jih ne ovira. Ko pa  odraščajo, jih to vse bolj moti, obenem pa tudi začne povzročati skrbi pri starših.

Če se pri otroku pojavlja curljanje iz nosa več tednov ali pa celo mesecev in vendar se ne zdi, da je bolan, moramo kljub temu obiskati zdravnika.

Čeprav nekateri mislijo, da je govora o kroničnem prehladu, pa strokovnjaki pravijo, da ta ne obstaja.

Prehlad kot virus traja približno pet dni in se tudi pozdravi. Osnovnošolski otrok preboli tri do pet prehladov letno.

Ko gre za stalno curljanje iz nosu in oteženo dihanje skozi nos, pa je to pojav, imenovan kronični »serous rhinitis« (vnetje nosne odprtine).

Najpogostejši vzrok kroničnega »serous rhinitisa« so alergije in pretirana občutljivost stene nosa in grla na dražljaje in spremembe vremena.

Prvi del, ki se nanaša na alergije, je posledica antiteles v krvi otroka, ki reagirajo na specifičen način. Ta reakcija povzroči, da telo izvrže stvari, ki povzročajo otekanje notranjega dela nosnice, srbečico in zamašitve nosa.

Oseba stvar, na katero je alergična, vnese v telo s tem, ko jo vdihne, poje ali se jo dotakne in v krvnem obtoku nastane reakcija.

Drugi vzrok, ki povzroča stalno curljanje iz nosa, pa se nanaša na preobčutljivost notranje stene nosu in grla. Simptomi so zelo podobni kot pri alergiji, vendar pa so vzroki za »rhinitis« stres, sprememba temperature, sprememba zračnega tlaka, klorirana voda, parfumi, cvetni prah, dim, strah, utrujenost ...

Zdravnik mora predvsem ugotoviti, ali gre za alergijo ali ne. Kot že rečeno, imata oba razloga za curljanje iz nosu iste simptome, vendar pa se zdravljenje enega ali drugega zelo razlikuje.

Problema s curljanjem zagotovo ne smete ignorirati, kajti vaš otrok lahko zboli zaradi sekundarnih infekcij nosa in ušes, če pa gre za alergijo, je lahko ogroženo celotno zdravje vašega otroka.

Glavobol, dekoncentracija in razdražljivost je samo nekaj težav, ki se pojavijo zaradi nezdravljenja alergije in zamašenega nosu.

Vir: net.hr

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik