Dojenje zmanjšuje tveganje obolenja pljuč

Študija, ki jo je izvedel zdravnik Fernando Polack iz univerze Vanderbilt Nashville Tennessee, je pokazala, da naj bi dojenje zmanjševalo tveganje, da vaš otrok zboli na pljučih, vendar pa to drži samo za deklice.

Raziskovalci so ugotavljali, kako je (ne)dojenje povezano z nastankom pljučnice pri novorojenčkih.

V študiji je sodelovalo 323 novorojenčkov, ki so imeli akutno respiratorno vnetje. Povprečna starost otrok je bila štiri mesece in pol. 80 odstotkov mater je dojilo.  

Študija je pokazala, da se je pri 23-ih odstotkih nedojenih deklic razvila pljučnica in samo pri 5-ih odstotkih tistih, ki so bile dojene. Pokazala je tudi, da je 38 odstotkov nedojenih deklic večkrat potrebovalo zdravniško pomoč, med dojenimi pa je bilo takih 18 odstotkov.

Raziskovalci so upoštevali in izključili stvari, ki bi vplivale na nastanek bolezni pri otrocih. 

Zaključek študije je, da naj stroka izobražuje in spodbuja dojenje. Nedojene deklice pa je treba redno spremljati in pregledovati, saj samo tako lahko hitro ukrepamo, če bi se pokazali znaki bolezni.

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik