Demenca

Demenca je proces splošnega upadanja višjih duševnih funkcij, kot so spomin, orientacija, sposobnost učenja, dojemanje, sposobnost besednega izražanja, čustvovanja… Ta proces je posledica različnih bolezenskih stanj v možganih.

Vzroki

Vzrok za nastanek te bolezni ni znan. Med pogostejše oblike sodi vaskularna demenca, ki je posledica sprememb na žilnem sistemu.

  • degenerativne bolezni osrednjega živčevja
  • tumorji
  • poškodbe
  • vnetja

Kako jo prepoznamo

- izguba kratkoročnega spomina
- izguba orientacije v času in kasneje prostoru
- otežena sposobnost besednega izražanja, presoje, učenja novih vsebin

Vrste

Blaga demeca

V prvem obdobju govorimo o blagi obliki demence. Pri bolniku prihaja do motenj v orientaciji, razpoloženjskih sprememb, pozabljanja, slabega presojanja …

Srednje razvita demenca

V drugem obdobju govorimo o srednje razviti demenci. Pri bolniku prihaja do vse hujših spominskih motenj, nepoznavanja svojcev, časovne in krajevne zmedenosti, sumničenj, nenehnega gibanja in tavanja, nemira, izrazitih spominskih motenj … Dementni svojec lahko ure in ure zastavlja vedno ista vprašanja, svojo življenjsko pot lahko zavrti za petdeset let nazaj in govori o takratnem življenju, kot da se dogaja sedaj. Zamenjuje družinske člane (sina zamenja za brata, hčer za soprogo). Lahko se primeri, da je prepričan, da je njegov dom nekje drugje, zato vedno znova odhaja "domov". Zavrača hrano in zdravila ter vzdrževanje osebne higiene, lahko postane nasilen in grozi s samomorom. Pri beganju dementnih oseb prihaja do tragičnih padcev – največkrat si zlomijo kolk – in za mnoge se življenjska pot nadaljuje na invalidskem vozičku.

Huda demenca

V zadnjem obdobju govorimo o hudi obliki demence. Bolniki veliko spijo, so vsestransko ranljivi, besedno sporazumevanje je vse bolj oteženo, pojavi se inkontinenca, pride do upadanja telesnih funkcij, bolnik se zapira v svoj svet. Imunski sistem je vse šibkejši, bolnik pogosto oboleva za pljučnico in drugimi virusnimi boleznimi. Počasi, a vztrajno drsi proti smrti. Nekateri v zadnjem obdobju pozabijo, kako hoditi, požirati …

Preprečevanje

Tudi v starosti sta priporočljivi čim večja psihična in telesna aktivnost. Raziskave kažejo, da intelektualno delo v starosti odloži pojav bolezni, tako da se demenca pojavi kasneje, kot bi se sicer. Vsekakor velja omeniti uravnoteženo prehrano z zadostno količino mineralov in vitaminov ter dosledno izogibanje škodljivim razvadam, kot sta alkohol in kajenje. Potrjeno je, da ginko biloba spodbuja prekrvavitev možganov in tako izboljšuje spomin. Tudi pri že ugotovljeni demenci je pomembno, da čim dlje ostanemo aktivni in se v okviru svojih zmožnosti ukvarjamo z dejavnostmi, ki nas zanimajo.

Zdravljenje

Številni dejavniki nas opogumljajo in prepričujejo, da je dementno osebo koristno karseda dolgo oskrbovati in negovati v domačem okolju. Na voljo so zdravila, ki demence sicer ne zdravijo, upočasnijo pa njeno napredovanje in za nekaj časa lahko izboljšajo simptome bolezni. Zdravila so učinkovitejša, če so predpisana v zgodnejši fazi bolezni, zato je zgodnje odkrivanje bolezni zelo pomembno.

Sanja Gracej

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik