Depresija - bolezen sodobnega človeka

Poznamo depresijo kot reakcijo na dogodek, ki človeka osebnostno prizadene, depresijo izčrpanosti zaradi ponavljajočih dolgotrajnih pritiskov, depresijo pri telesnih spremembah (mena, bolezni ...), najpreprostejšo depresijo - žalost ...

Geni igrajo veliko vlogo pri razvoju depresije pri obeh spolih. Sklep švedske študije je, da je dedno nagnjenje k depresiji znatno višje pri ženskah (42 %) kot pri moških (29 %). Znanstveniki menijo, da so geni tisti, ki povečujejo tveganje za razvoj depresije pri ženskah, povezani pa so s spremenljivim hormonskim okoljem. Nagnjenje k depresiji je zato povečano v obdobju po porodu ali pred menstruacijo.

Depresijo prepoznamo po pomanjkanju energije, preutrujenosti za vsakdanja opravila, nihanju razpoloženja, brezvoljnosti, čustveni nelagodnosti, tesnobnosti, razdražljivosti, motnjah koncentracije in spanja.

Moramo se naučiti prepoznati depresivne dni in ukrepati z zavedanjem, da je vsak dan lahko kvalitetno preživet. Dihanje je zelo pomembno, vendar zaradi samoumevnosti vse prevečkrat prezrto. Ko smo nekaj časa osredotočeni le nanj, zaznamo, da smo se umirili, misli pa so »odšle«.

Poiščimo si našemu telesu in željam primerno fizično rekreacijo, ki nas vsak dan znova napolni z energijo. Že samo sprehod na bližnji hrib nam prevetri misli in pretegne ude in v kratkem času smo kot novi, bolj optimistični  in pripravljeni na nove izzive. Uravnotežena prehrana in bioritem hranjenja lahko v precejšnji meri preprečita nastanek depresije, ne smemo šteti kalorij, temveč bodimo pozorni, katere snovi smo pojedli. Jejmo veliko hrane, ki je bogata z vitaminom B, zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, jajca in ribe.

Nuša, ki se je več let vsak mesec spopadala z nekajdnevno depresijo, ki ji je vedno znova porušila ustaljen red, pravi: »Dokler nisem dojela, da moram spremeniti celoten način življenja, si enostavno vzeti čas zase in pobegniti vsaj za nekaj časa v svoj lasten svet, mi ni uspelo. Potem sem se vpisala k jogi, se začela prehranjevati več kot zgolj enkrat na dan in si izbrala tehniko, ki me popelje v umirjenost in jo začela vsak dan izvajati. Depresiji se ne smemo predati in čakati na boljše dni, saj smo aktivna bitja.«  

Glejmo stvari s pozitivne strani in ne dopustimo, da prevlada neprijetna energija, ki nam jo včasih želijo vsiliti naši možgani. Življenje je namreč le šola, v kateri vsak trenutek rastemo in širimo zavest.

P.A

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik