Omega-3 maščobne kisline

Med nosečnostjo lahko med drugim pripomore k dobremu razvoju otroka tudi uživanje prehrane, obogatene z ribami. Te namreč vsebujejo precejšnjo količino Omega-3 maščobnih kislin, ki naj bi bile pomembne za nevrološki razvoj otroka v obdobju pred rojstvom. Najnovejše raziskave potrjujejo, da hrana, bogata z Omega-3, še posebej v zadnjem trimesečju zmanjšuje možnost poporodne depresije.

Ameriški in britanski znanstveniki so dokazali, da so otroci, katerih matere so jedle ribe večkrat na teden, v večini primerov dosegali boljše rezultate na testih duševnih in socialnih spretnosti. Odkrili so, da matere z uživanjem manj kot 340 g rib na teden znatno povečajo možnost, da bodo njihovi otroci vključeni v spodnjih 25 % IQ-klasifikacije v starosti od osem let in bodo dosegali slabše rezultate od povprečnih v razvoju in pri socialnovedenjskih testih. Opisani vzorec so v raziskavi primerjali z materami, ki so pojedle na teden več kot 340 g rib.

Kdaj uživati Omega-3 maščobne kisline in koliko?

Omega-3 maščobne kisline bi morale biti vključene v našo prehrano vsakodnevno. Glede na to, da je v času nosečnosti povečana potreba po tovrstnih snoveh, jo vnašajte preko prehrane. Če menite, da jih ne pridobite s prehrano dovolj, lahko to storite preko izdelkov, ki so namenjeni kot dodatek prehrani. Pri tem pa morate paziti, da ti izdelki ne vsebujejo prevelike količina vitamina A, za katerega velja, da se v času nosečnosti ne sme vnašati v telo v prevelikih količinah.

Med nosečnostjo je priporočljiva količina 250 mg Omega-3 na dan. Še posebej je ta količina pomembna v zadnjem trimesečju, ker se v tem obdobju ta sestavina pri otroku koristi predvsem pri rasti 70 % možganskega tkiva in preostanka živčnega sistema.

Katere so posledice pomanjkanja Omega-3 maščobnih kislin v telesu?

Posledice pomanjkanja Omega-3 v organizmu v času nosečnosti bi bile lahko zelo škodljive za mati ter otroka samega. Ta preko posteljice koristi Omega-3 iz prehrane, ki jo uživate, in to porablja za rast in razvoj. Če ne vnašate zadostne količine Omega-3 v telo, jo otrok začne koristiti iz vaših lastnih rezerv v telesu, zaradi pomanjkanja le-teh pa lahko pride do naslednjih težav:

- poveča se možnost poporodne depresije,
- poveča se možnost počasnejšega razvoja otroka ter manjše telesne teže,
- poveča se možnost predčasnega poroda in težav, ki se na koncu končajo s carskim rezom.

Kateri so najboljši izvori Omega-3 maščobnih kislin?

Najboljši vir Omega-3 maščobnih kislin so ribe in nekateri morski sadeži ter ribe v olju. Najbolj priporočljive so plave ribe (sardele, skuše).

Tuna prav tako sodi v to skupino, vendar je potrebno upoštevati, da vsebuje manjše količine živega srebra in ni priporočljiva v prvem trimesečju, v preostalem delu nosečnosti pa to ribo lahko zaužijete največ enkrat na teden.

Poleg rib pa je Omega-3 prisotna tudi v drugih živilih, kot so konopljina in lanena semena, orehi, kivi ter kokošja jajca.

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik