Posledice v otroštvu vodijo do astme v odrasli dobi.

Nova raziskava, ki so jo izvedli na univerzi za psihološko medicino Otago School of Medicine and Health Sciences v Wellingtonu na Novi Zelandiji je pokazala, da imajo otroci, ki so bili v otroštvu izpostavljeni kakšni od tragedij, nervozi, depresiji ali pa so bili izpostavljeni fizičnemu nadlegovanju, zelo povečane možnosti za razvoj astme v zrelejši dobi življenja.

Zanimiva povezava je, da je bilo do zdaj že znano, da imajo tudi odrasle osebe z astmo znake nervoze in depresije. Znano je tudi to, da psihološki dejavniki, kot so stres ali napetost, samo še stopnjujejo astmo.

Raziskava v sklopu mentalnega zdravja, v kateri je sodelovalo več kot 18.000 odraslih iz Severne in Južne Amerike, Evrope in Azije v letih 2001-2004, ki je bila objavljena v strokovni reviji Psychosomatic Medicine, je pokazala, da je število obolelih za astmo naraščalo s številom tragedij v obliki fizičnega in seksualnega nadlegovanja, z ločitvami staršev, smrtjo enega od staršev, nasiljem staršev, revščino, odvisnostjo od staršev in ostalim, kar so osebe doživele v otroštvu.

Kronični stres in mentalni šoki so povezani s škodljivimi spremembami pri delovanju hormona stresa in imunske obrambe organizma, ki privede do začetka obolenja.

Imunski sistem je zlasti pri otrocih, zelo prizadet, sploh če so ti izpostavljeni stalnim stresnim situacijam, zato bodimo, ko gre za naše otroke, zelo pozorni in pazljivi.

 

Vir: Reuters

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik