Nadležni kašelj

Virus napada in posledično požiralnik nateče, kar otroku zmanjša apetit. Poleg tega pride tudi do izcedkov iz nosu zaradi vnetja sluznice in to je pogosto vzrok nadležnemu in dolgotrajnemu kašlju. To velikokrat zmede starše, ker mislimo, da otrok kašlja iz pljuč in da se je infekcija razširila na bronhije. Vedeti pa moramo, da ti izcedki ne gredo v pljuča, na sluznici so namreč celice, ki imajo neke vrste dlačice, ki »porivajo« izcedek od spodaj navzgor. Na ta način se vsebina iz bronhijev vrača proti grlu in zaradi tega pride do draženja in nenazadnje kašlja. Virus (in ne izcedki) se lahko naseli na sluznico bronhijev in tako lahko pride do bronhitisa ali celo pljučnice. Na srečo se ta pogosta virusna obolenja najpogosteje naselijo na zgornje dihalne poti. Razni čaji in sirupi proti kašlju pomagajo pri izločanju izcedkov in seveda s tem tudi blaženju kašlja.

Laringitis (vnetje glasilk)

Vnetje grla največkrat povzročijo virusi, ki okužijo sapnik, kar je še posebej pogosto v pomladanskem času. Nekaj dni po kapljični okužbi se prikrade suh in hrapav kašelj, ki precej spominja na lajež. Glas je zamolkel in občasno lahko pride tudi do izgube glasu. Načeloma se laringitis pojavi brez povišane temperature. Če pa se temperatura le pojavi, praviloma ne gre čez 38,5 stopinj Celzija. Če pa otrok dobi višjo temperaturo, pomeni, da gre za neko drugo obolenje. Ko otrok zboli, običajno izgubi apetit in tudi precej nerad pije. Zgodi se tudi, da nastala situacija uide iz rok in se otrokovo zdravstveno stanje malo zaplete. Lahko gre za vnetje srednjega ušesa pri manjših otrocih, pri malo večjih pa za vnetje sinusov.

Bolje preventiva kot kurativa

Vsekakor je boljša preventiva, ki je lahko precej enostavna, kot pa kurativa, ki je lahko dosti nadležnejša. S spremembo letnih časov prihajajo tudi mikroorganizmi, zlasti ko temperatura začne naraščati. Teh sicer ne moremo izločiti iz zraka, lahko pa pripravimo na te pogoje otroke. Otrokov imunski sistem lahko ojačamo tako, da ga že od malih nog navajamo na sveže sadje, zelenjavo, sveže naravne sokove in integralne žitarice. S takim načinom prehranjevanja dobiva otrokovo telo dovolj mineralov in vitaminov. Otroka peljite na sprehod čim večkrat, ne čakajte na sonce in topel dan, preprosto pojdite ven z ustreznimi oblačili, saj bo tudi njemu prijal svež zrak.

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik