Devet načinov, kako otroka zaščititi pred alergijo

Čeprav se dovzetnost za alergije podeduje, pa obstaja tudi nekaj načinov, kako zmanjšati verjetnost za nastanek alergije ali jih vsaj ublažiti.

1. Brez alergenov že v maternici

Če je alergija že v družini, morate biti na to sploh pozorni, saj lahko zmanjšate tveganje za razvoj le-te, tako da se izogibate alergenom v obdobju nosečnosti (to se nanaša predvsem na alergije na hrano). Izogibajte se hrani, ki vsebuje veliko stopnjo alergenov, na primer lešniki, jajca, kravje mleko in školjke, včasih pa celo pšenica in soja;

2. Dojite svojega otroka

Pojav astme in drugih alergij je občutno manjši pri otrocih, ki so dojeni. Dojite pogosto in čim dlje, saj na ta način lahko zaščitite svojega otroka. Ameriška akademija in svetovna zdravstvena organizacija priporočata dojenje kot idealen način prehranjevanja v obdobju prvih šestih mesecev. Materino mleko namreč vsebuje zaščitna protitelesa, ki v dojenčkovem črevesju še niso prisotna, so pa nujna zaradi zmanjševanja možnosti pojava prehrambenih alergij. Na žalost pa še ni dokazano, da dojenje preprečuje nastanek alergij v kasnejših obdobjih življenja.

3. Ne uvajajte v prehrano hrane, ki lahko izzove alergijo

Do prvega leta starosti so to mlečni proizvodi, zlasti kravje mleko, do dopolnjenega drugega leta starosti pa tudi lešniki, beljak in školjke.

4. Čista soba

Redno čiščenje in prezračevanje prostora, v katerem otrok spi, bo zmanjšalo prisotnost alergenih snovi v zraku.

5. Otroška posteljica naj bo brez alergenov

Odmaknite vse plišaste igrače z otroške posteljice, izogibajte se volnene posteljnine in posteljnine, polnjene s perjem. Alergijo lahko izzove že les postelje, če je le-ta obdelan s formaldehidom, zato se je dobro pozanimati pri proizvajalcu postelje glede načina obdelave.

6. Kajenje je prepovedano

Nikar ne dopustite kajenja v stanovanju ali bližini otroka. Kot odgovorni starši imate dober razlog za prekinitev te razvade, pa tudi izgovor »saj kadim zunaj« ne pride v poštev, saj prenašate alergene na sebi in s tem nehote izpostavljate otroka.

7. Odlašajte z odhodom v jaslice ali vrtec

Raziskave kažejo, da so otroci v vrtcih bolj dovzetni za določena obolenja (vnetje ušes ter sinusov, astma), tamkajšnje razmere pa lahko alergijo še dodatno pospešijo oziroma poslabšajo. Vpliv vrtcev na alergije je odvisen predvsem od dejavnikov, kot so število otrok v skupini, velikost prostora, čas, preživet na prostem ... Če imate možnost, izberite vrtec, v katerega hodi manj otrok, ali pa takega z velikimi prostori. Seveda pa je za otroka najbolj pomembno, da preživi veliko časa na prostem.

8. Dom naj bo postavljen daleč od alergenov

Če ima vaš otrok alergijo ali če je prisotna v družini, je pri izboru lokacije doma dobro upoštevati oddaljenost od naslednjih krajev:- bližina avtocest in glavnih cest, kjer se odvija gost promet;- bližina površin, poraščenih s plevelom;- področja, kjer je veliko dreves s cvetnim prahom;- stare hiše z vlažnimi in plesnivimi prostori;- vlažna kletna stanovanja.

9. Čist nos

Nos je vstopna točka za alergene. Vsakodnevno čiščenje nosa s fiziološko raztopino, katera vsebuje morsko vodo, naj postane redno opravilo

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik