Otroška igra koristi zdravju

Zakaj je otroke dobro pustiti na otroškem igrišču, da se igrajo, v nasprotju s prekomernim obiskovanjem športno usmerjenih krožkov.

Nogomet, kolesarjenje, balet, karate. To so dejavnosti, za katere starši mislimo, da so pravi odmerek zdravja za naše otroke, vendar se je izkazalo, da je veliko bolje, če jih prepustite otroški igri na vrtu ali na otroškem igrišču. Raziskovalci na Walesu so pred kratkim ugotovili, da je otroški način igre s hitro porabo energije v sunkih (npr. lov za prijatelji) koristnejši za zdravje srca in nadzorovanje telesne teže kot zmerne in trajne vadbe. Ta otroška igra ima v intervalih intenzivnejšo obremenitev in na ta način otroci postanejo krepkejši in hitrejši. Druga raziskava pa je pokazala: če naredimo šest kratkih šprintov po 30 sekund (lovljenje otrok) trikrat tedensko, ima to isti kardio učinek in porabo kalorij kot 45 minut telovadbe dnevno. To je vsekakor vredno upoštevati, saj je bila ta raziskava narejena na odraslih, vendar na račun predhodnih raziskav na šolskih otrocih. To zdaj ne pomeni, da se odpovemo dozdajšnjim športnim aktivnostim otrok, temveč da poskušamo najti neko pravo ravnovesje med njimi. Če imajo otroci vsakodnevne organizirane športne aktivnosti, smo posledično tudi mi obremenjeni, saj jih moramo voziti in seveda po vadbi tudi odpeljati ter prenašati morebitne rekvizite. Zakaj bi se tako trudili, če lahko konec koncev naredi veliko že sama gugalnica.

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik