Nežna aromaterapija

Vse bolj sem navdušena nad hidrolati! Uporabljam jih vseposod – v smoothie dam malce hidrolata cimeta za energijo namesto jutranje kave, v omako žlico rožmarina, ker moj mož ne mara, da se mu koščki rožmarina “zapikujejo” v dlesni, v juho pa žlico lovorja za boljšo prebavo. Hidrolat brina občasno razpršim po laseh, da bodo bolj močni, geranijo pa po obrazu namesto tonika, da hidratizira suho kožo, ki se pojavi v tem času zaradi kurjave in suhega zraka v stanovanju. Tudi na radiator dodam hidrolat bora v skodelico vode, da osveži in razkuži zrak ter hkrati dobro deluje na respiratorni sistem in harmonično domače vzdušje.

Pridobivanje hidrolata je svojevrstno veselje. Trenutno je tudi v Sloveniji mogoče dobiti manjši destilator, s katerim si lahko sami destilirate hidrolate in pridobite manjšo količino eteričnih olj iz različnih rastlin. Spodaj sem navedla le nekatere hidrolate, ki sem jih sveže destilirala za prihajajoče delavnice, in napotke za njihovo uporabo.

Hidrolat rožmarina CT kamfor

Pri nas raste rožmarin kemotipa* kamfor. Ta hidrolat stimulira um in telo ter ima poživljajoč učinek. V kozarec vode dodate čajno žlico hidrolata rožmarina za koncentracijo namesto kave. Rožmarin je tudi odličen digestiv, stimulira jetra in žolčnik ter je odličen dodatek juhi, glavni jedi ali solati. Tega hidrolata ne smejo uživati nosečnice ali osebe z visokim krvnim pritiskom.

Hidrolat mirte

Hidrolat mirte krasno deluje na respiratorni sistem. Je mukolitik* in ekspektorans* ter poglablja dihanje. Pijete ga lahko preventivno – 1 žlico v litru vode, 2 do 3 krat na teden.

Hidrolat petitgraina mandarine

Petitgrain se pridobiva z destilacijo listov in vejic citrusov. V tem primeru sem destilirala liste mandarine. Ta hidrolat sprošča stres in napetost ter močno spodbuja apetit. Priporoča se za osebe s pomanjkanjem želje po hrani, pa tudi v primerih, kot je na primer anoreksija.

Upam, da je ta članek v vas prebudil nov pristop do hidrolatov in predstavil njihovo široko uporabno vrednost. Za več praktičnih nasvetov vas vabim na svoja brezplačna predavanja ali tematske delavnice. Preberite več na www.aromadelavnice.si .

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka

aromadelavnice@me.com

www.aromadelavnice.si

Slovarček:

  • kemotip – sestavljajo ga rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi (preberite več v mojem članku “Sivka ali Lavandin?”);
  • mukolitik – odstrani sluz;
  • ekspektorans – pospešuje in olajšuje izkašljevanje.

Vir: http://www.svet-je-lep.com/

Aktualni članek

Komarčkov čaj odpravlja napenjanje, krče in vetrove ter deluje pomirjevalno. Lahko ga pijemo celoten čas nosečnosti. V zadnji fazi nosečnosti pospešuje tvorjenje mleka.

Niste prejeli svojega paketa? Brez skrbi ga lahko naročite pri nas Naročite svoj baby paket

Želite, da vas opomnimo ko bo čas za vaš Baby Paket?Pošljite mi SMS opomnik